Het is een veelbesproken onderwerp waar veel over geschreven wordt. We weten inmiddels allemaal dat het beroepsziekte nummer 1 is. Het is ook daarom dat veel organisaties met elkaar hierover in gesprek zijn om te kijken hoe deze ‘uitval door stress gerelateerde klachten’ zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Termen als ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘vitaliteit’ horen we steeds vaker. Heel mooi, maar hoe maak je dit concreet?
Als Organizer ben ik dankbaar dat ik een bijdrage mag leveren aan ‘meer rust in het hoofd’ van mensen. De praktisch ingestoken coaching is voor veel mensen prettig en doordat op maat gekeken wordt naar wat iemand nodig heeft, is resultaat bijna altijd gegarandeerd. Ik haal daar veel voldoening uit. Waar ik ook veel voldoening uit haal is dat ik naast deze rol als Stresspreventie Coach actief ben. Met als doel organisatie breed inzetten op het voorkomen van (negatieve) stress.
Voorkomen van stress
Op het moment dat ik als Organizer namelijk in beeld kom, heeft de medewerker al klachten. Er is al sprake van (negatieve) stress wat mentaal en soms ook fysiek al een tijdje sluimert. Mijn streven is om dit stadium voor te zijn en eerder interventie op maat te kunnen bieden. Met de tool van Stress Alert System is dat mogelijk!
Deze tool zorgt ervoor dat negatieve emoties vroegtijdig worden gesignaleerd waardoor op dat moment gekeken wordt naar de behoefte van de medewerker. Het op maat inzetten van de interventie die nodig is, werkt. Een groot voordeel van het toepassen van deze tool is dat de interventies die al worden ingezet worden meegenomen in het totaal aanbod. Je kunt het zien als een kapstok waaraan bestaande en nieuwe interventies opgehangen kunnen worden. Zo heb je een compleet aanbod binnen handbereik.
Meten van stress
De tool van Stress Alert System maakt stress meetbaar. Op organisatie- en teamniveau wordt duidelijk welke thema’s naar voren komen die stress(klachten) geven binnen de organisatie. Het is waardevolle informatie waar je als organisatie al dan niet actie op kunt ondernemen. Er kunnen workshops of trainingen worden aangeboden die aansluiten op het thema wat uit het stressonderzoek naar voren komt. Dit wordt positief ontvangen door de medewerkers, omdat je ineens ziet dat je niet alleen bent met je vragen en mogelijke frustraties. Het mooie is ook dat in dit stadium, het stadium van ‘er is nog niet zoveel aan de hand, maar ik worstel wel met wat zaken’, het onderwerp ook nog luchtig is en daardoor juist fijn om te delen met gelijkgestemden. Wanneer het stressniveau verhoogd is voer ik een klankbordgesprek met de medewerker. In dat gesprek wordt besproken waar de ‘pijnpunten’ liggen van de medewerker en wordt afgestemd wat de meest passende interventie is.
Vitaliteitsbeleid
De tool is niet zomaar een ‘losse’ tool. Het op de juiste manier inzetten zorgt voor een vitaliteitsbeleid dat ervoor kan zorgen dat je ziekteverzuimkosten omlaag gaan, je medewerkers minder stress en meer plezier ervaren en daardoor hun werkzaamheden nog beter kunnen doen. De kracht zit hem in de herhaling. Door halfjaarlijks een stressonderzoek uit te voeren blijf je stress de baas en weet je precies wat er speelt binnen de organisatie. Je geeft je medewerkers de kans om stil te staan bij hun eigen mentale en fysieke gezondheid. Wat voor zowel de medewerker als voor de organisatie van meerwaarde is.
Het is dus mogelijk om het voorkomen van stress concreet te maken en zelfs te meten. Wil je hier meer over weten, schroom niet en neem contact met mij op. Ik vertel je graag meer!
Janneke Huijben – Ruimte geeft Rust
info@ruimtegeeftrust.nl